woensdag 17 maart 2010

Chiliburgers met zoete uiensaus

Waarschijnlijk komen ze uit Mexico,maar de naam is natuurlijk wel leuk: chiliburgers. Het gaat natuurlijk om de rode peper die erin zit.
Ook weer een makkelijk en goedkoop recept voor de studenten onder ons.


benodigdheden voor 6 medium of 4 mega hamburgers:
1 kg rundergehakt
3 theelepels komijn
2 theelepels gemalen koriander
1 ui
100 gram paneermeel
1 ei
2 rode pepers
2 teentjes knoflook
hamburgerbroodjes


voor de uiensaus:
2 eetlepels olie
2 grote uien
60 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel azijn


bereidingswijze:
Schroei de komijn en de koriander 1 minuut op een laag vuur in een koekenpan.
Snijd de pepers, ui en knoflook in kleine stukjes en meng dit met het komijn/koriander mengsel en het paneermeel. Klop het ei los, en voeg ook dit toe aan het mengsel.
Voeg tenslotte het gehakt toe en meg alles goed. Maak 4 of 6 burgers (of hoeveel je ook maar wenst).


Voor de uiensaus moet je de uien in ringen snijden. Fruit de uien in de olie gedurende 10 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Roer de suiker en azijn erdoor en bak het nog eens voor 10 minuten.


Bak de burgers in olie in een koekenpan ongeveer 8 minuten aan elke kant.


Serveer de chiliburgers op hamburgerbroodjes met sla, tomaat en de zoete uiensaus.


ervaring:
Erg lekker!!!









Mexicaanse Tex-mex

Na een aantal weken vakantie en aardbeving- stop zijn we weer begonnen met het maken van (nieuwe) gerechten.
Dit recept kan een dag van te voren voorbereid worden, daarna kost het slechts een kwartier om het te serveren.


benodigdheden voor 4-6 personen:
1 kg biefstuk
200 ml olijfolie
3 eetlepels tequila
3 eetlepels limoensap
4 teentjes knoflook
3 rode pepers
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode ui
8 tortilla's


bereidingswijze:
Snijd het vlees in een paar grote stukken (als dat nog niet gedaan is) en leg het in een overschaal. 
Hak de pepers en de knoflook fijn en giet dat samen met de olie, limoensap en tequila over het vlees heen. Dek de schaal af en laat het een paar uur of een nacht marineren.
Draai het vlees 1 keer om.


Braad het vlees 4 tot 5 minuten aan beide kanten in een braadpan. laat het afkoelen en snijd het in reepjes. 
Snijd de paprika's en ui in reepjes. Meng het vlees met het paprika/ui mengsel en bak alles op hoog vuur 2 tot 3 minuten zodat het vlees geschroeid wordt.


Warm de tortilla's even op en serveer de Tex-mex eventueel met guacamole en zure room.


ervaring:
Hier in Chili kopen we vlees vaak per kilo, in een groot stuk. Ideaal voor op de bbq, maar hoe bereid je dat nu? Op deze manier dus, eerst even in zij geheel, en dan in kleinere stukken, dan is het zo gaar!

Peruaanse Aji de Gallina

Op verzoek nu een gerecht dat niet veel geld kost, ideaal voor studenten dus. Aji de gallina, oftewel hete kip, was het eerste Peruaanse recept dat ik ooit maakte.
Er bestaan verschillende varianten van dit recept. Zo heb je voor de een wel verdampte melk nodig, en voor de andere niet. Ik heb hiervoor wel verdampte melk gebruikt. Zie voor de verkrijgbaarheid hiervan het recept van Suspiro de LimeƱa.


Ingrediƫnten voor 4 personen:
500 gram kipfilet
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 gele pepers
4 sneedjes witbrood zonder korst
100 gram geraspte kaas
75 gram gezouten pinda's
1 blikje verdampte melk
melk
olie
zout 
peper


Bereidingswijze:
Kook de kip in 25 minuten gaar.
Kook de pepers 10 minuten en laat ze daarna afkoelen in koud water.
Leg het brood in een kommetje met melk.
Haal de zaadjes uit de pepers als ze zijn afgekoeld. Mix de pepers dan kort in een een mixer.
Snijd de ui en de knoflook fijn. Bak dit in olie samen met de pepers en brood gedurende 10 minuten.
Trek stukjes van de gare kip en voeg dit samen met de pinda's en de kaas aan het mengsel toe.
Bak het voor 5 minuten op een zacht vuur.


Voeg vlak voor het opdienen de verdampte melk toe. Roer goed, en laat het een beetje indikken.


Serveer de aji met rijst en decoreer het met een kwart gekookt ei en een zwarte olijf.


Ervaring:
Ook als je weinig tijd hebt, is dit recept goed te maken. Waarom het hete kip heet, weet ik niet. Het is namelijk niet echt pikant...(behalve als de pepers niet goed gekookt zijn).
Ik denk dat de Peruaanse keuken een van mijn favoriete keukens is!