donderdag 17 december 2009

Mexicaanse groentesoep met nachos


Omdat ik Mexicaans eten heerlijk vind, behoort Mexico bij deze tot Zuid-Amerika!
Nachos zijn niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Hier lekker bij een simpele groentesoep.


Benodigdheden voor 4 personen:
1 ui
4 teentjes knoflook
300 gram pompoen
350 gram tomaten
1/2 rode peper
2 aardappels
1/2 krop ijsbergsla
1 wortel
1 theelepel gemalen komijn
1 groetebouillonblokje
olijfolie
koriander
nachos

Bereiding:
Schil de aardappel en snijd hem in stukjes. Snijd de wortel, ui, tomaten, pompoen, knoflook en peper in stukjes. Snijd de sla in reepjes.
Bak in een soeppan de ui en knoflook in olijfolie tot ze bruin worden.
Voeg de komijn en de peper toe. Laat het 2 minuten bakken.
Voeg vervolgens de wortel, aardappel, tomaten, pompoen en sla toe. Bak dit ook weer 2 minuten.
Voeg 1 liter kokend water toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de soep.
Kook alles zo'n 15 minuten.

Dien de soep op in een bord en knip er wat koriander boven. Strooi er eventueel nog wat geraspte kaas overheen. Serveer het met nachos.

ervaring:
Hoewel de soep er niet uit ziet, smaakt het heerlijk! Omdat de nachos van zichzelf al zout zijn, hoeft er geen zout aan de zoep toegevoegd te worden.
Oorspronkelijk wordt deze soep in een cazuela, een aardewerken pan, gekookt. Gelukkig gaat het ook heel goed in een normale soeppan.

maandag 14 december 2009

Argentijnse arollado de matambre relleno


Arollado de matambre relleno is een gevulde rollade.
Het plaatje in het kookboek zag er zo mooi uit, dat ik het besloot te maken.
De meeste slagers zeiden dat ze matambre alleen in Argentinië verkopen, maar gelukkig kwam ik bij een slager terecht die het wel verkocht. Matambre is een stuk vlees tussen de huid en en de ribben van bijvoorbeeld een koe.

benodigdheden voor 6 personen:
1 grote rollade van een koe
orégano
peper
zout
300 gram bladspinazie
100 gram doperwten
8 eieren
7 wortels
1 ui
1 prei
1 stengel bleekselderij
1 vleesblouillon blokje
keukentouw of katoendraad

Kook 4 eieren en pel ze daarna.
Verwijder het vet van het vlees. Strooi daarna peper, zout en orégano op de plek waar eerst het vet zat. Rol het vlees vervolgens in een natte doek en leg het voor een paar uur in de koelkast.

Leg de spinazie gedurende 20 seconden in kokend water. Haal het eruit en houd het 20 seconden in koud water.
Mix de spinazie in de keukenmachine samen met de 4 overgebleven eieren. Het moet een beetje stevig blijven, dus niet te lang mixen.

Haal het vlees uit de koelkast en vouw het open. Leg de gekookte eieren en 6 wortels in het midden van het vlees. Verdeel de spinazie en de doperwten zo dat het vlees nog opgerold kan worden.
Rol het vlees op en bind het vast met keukentouw. (Eventueel hebben sommige slagers ook rolladenetjes).

Kook in een grote pan water samen met de geschilde ui, prei, selderij en wortel.
Als het water kookt kan de rollade erin gelegd worden.
Kook het geheel 1 tot 1 1/2 uur.
Haal de rollade uit de pan en wikkel het weer in een vochtige doek. Laat het zo afkoelen en serveer het koud.


ervaring:
Ook weer een gemakkelijk recept om te maken. Als je aan Argentinië denkt, denk je eerder aan lekkere stukken vlees op de bbq. Deze rollade is echter ook echt aan te raden!
Het enige advies wat ik kan geven is dat het vastmaken van het touw om het vlees heen, met twee personen makkelijker gaat...


Peruaanse Suspiro de Limeña


Deze keer een Peruaans toetje. De Peruaanse dichter Jose Galvez heeft het toetje Suspiro de Limeña (zoet en licht als de zucht van een vrouw) genoemd nadat zijn vrouw het voor hem maakte.
Met een goede pan, die een dikke bodem moet hebben, is dit vrij gemakkelijk te maken.
Het lastige is dat je er verdampte melk voor nodig hebt. Na een telefoontje naar Nestlé Nederland, kwam ik er achter dat het in Nederland niet te koop is.
Van een Peruaans restaurant in Nederland, kreeg ik een e-mail dat zij het vervangen door ongezoete gecondenseerde melk te gebruiken. Friesche Vlag heeft het o.a. in zijn assoortiment. Dit ligt in de supermarkt naast de Indonesische producten heb ik me laten vertellen.
Eventueel kan ik in januari voor de liefhebbers een paar blikjes verdampte melk meenemen

Benodigdheden voor 6 personen:
2 blikjes verdampte melk (evaporated milk) of ongezoete gecondenseerde melk
2 blikjes gecondenseerde melk, zoet (of 150 gram suiker)
5 eigelen
5 eiwitten
2 eetlepels vanille essence
1 kopje suiker
port

Roer in een pan op het allerkleinste vuur de blikjes melk goed doorelkaar.
Blijf gedurende een uur goed roeren. Als het goed is wordt de pap dikker. Als de pap dik is, en de kleur een beetje bruin, moet je de eigelen en de vanille essence toevoegen. Roer dit nog eens goed en schep de pap in schaaltjes. Laat het in de koelkast afkoelen.

Maak vlak voor het opdienen de merengue, schuimlaag.
Doe de suiker in een steelpannetje en giet de Port erover heen, zodat de suiker net onder komt te staan.
Verwarm het totdat het zo dik als stroop wordt.
Klop de eiwitten en voeg steeds een beetje stroop toe. Klop net zolang totdat het een stevig schuim wordt.
Spuit het schuim op de afgekoelde pap, en serveer het met een beetje kaneel erop.

ervaring:
Helaas moest ik dit recept een paar keer opnieuw maken, want het koekte steeds aan doordat ik een te dunne pan had. Uiteindelijk heb ik een dikkere pan met een koperlaagje gekocht, en het ging helemaal goed.
Toen het af was heb ik het uiteraard geproefd. Ik vond het niet zo lekker en dacht dat ik iets fout gedaan had. Ik ben naar een Peruaans restaurant gegaan om het écht te proeven. Het smaakte echter precies hetzelfde! Blijkbaar vind ik het dus niet zo lekker....
Ach ja, je moet alles eens proberen!