zaterdag 5 december 2009

Lomo saltado (gesauteerde biefstuk)

Vandaag heb ik het lievelingsrecept van Erik gemaakt: Peruaanse lomo saltado, oftewel gesauteerde biefstuk. Volgens Wikipedia is sauteren een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken. In weinig olie worden de ingrediënten (typisch rood vlees en groenten) onder hoge temperatuur verhit.
Lomo saltado is een hoofdgerecht en is lekker met rijst.
Gele peper is bij de toko te koop. Gebruik anders een rode peper.

Benodigdheden voor 6 personen:
1 kg biefstuk
1/4 kopje (olijf)olie
2 teentjes knoflook
2 uien
1 gele peper
1 lepeltje fijngesneden gember
4 tomaten
1/4 kopje azijn
1/4 kopje soyasaus
4 takjes peterselie
4 takjes koriander
3 lenteuitjes (alleen het loof)
800 gram voorgebakken patatten

Bak de patatten een beetje bruin.
Snijd de knoflook in stukjes, evenals de uien, lenteuitjes en de peper. Snijd de tomaten in achten. Snipper de peterselie en koriander.
Verhit olie in een pan en bak de knoflook een paar minuten. Voeg het gesneden vlees toe en bak dit kort op een hoog vuur bruin.
Voeg de uien, gember en peper toe. Als de ui goudbruin gebakken is, voeg dan de tomaten en de azijn toe. Voeg een minuut later de soyasaus, peterselie, koriander en lenteuitjes toe.
Bak dit geheel voor een aantal minuten.
Voeg tenslotte de patatten toe en bak alles nog 3 minuten.
Voeg eventueel nog zout en peper toe, en serveer het met rijst.

ervaring:
Dit recept is heerlijk en snel te maken. Ideaal voor na een concert!
Erik vond het eigenlijk veel lekkerder dan bij het Peruaanse restaurant waar we wel eens heen gaan!






dinsdag 1 december 2009

boeuf bourguigon

Mijn eerste recept is niet zuid-Amerikaans, maar Frans met een Chileens tintje.
Ik begin met dit gerecht omdat Julie en Julia hier ook mee begonnen.
In plaats van Franse wijn heb ik een Chileense carménère van Tarapacá gebruikt. Dit was een erg goed alternatief.

Benodigdheden voor 4 personen:
800 gram sukadelappen
200 gram ontbijtspek
6 kleine uien
1 wortel
2 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
250 gram champignons
3 eetlepels bloem
4 takjes peterselie
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
2 blokjes vleesbouillon
1 fles jonge rode wijn

Bereidingswijze:
Verwarm de over voor op 150 graden.
Droog het vlees met een theedoek (niet met keukenpapier, want dat blijft plakken).
Snijd de sukadelappen in stukken en bak ze in olie bruin.
Schep het vlees uit de pan en bak het ontbijtspek in het achtergebleven braadvet.
Snijd de uien in ringen en de wortel in plakjes. Bak dit samen met de geperste teentjes knoflook mee met het spek. Doe dit 10 minuten.
Verwarm ondertussen de wijn in een andere pan. (Schenk nooit koud vocht bij stoofvlees, het zal dan moeilijk garen en taai worden.)
Leg het vlees terug in de pan bij de groenten, strooi de bloem erover en verwarm alles al roerende gedurende 3 minuten.
Schenk de verwarmde wijn erbij en voeg de bouillon, tijm, peterselie, kruidnagels, laurier, bleekselderij en eventueel zout en peper toe.
Stoof het vlees 2,5 tot 3 uur in de oven.
20 minuten voordat je het wilt opdienen moet je de champignons 5 minuten op hoog vuur bakken.Voeg ze vervolgens bij het vlees en laat ze 15 minuten mee stoven.

Dit gerecht is erg lekker met gekookte aardappels en gegratineerde tomaten.
Om gegratineerde tomaten te maken verwarm je de oven voor op 175 graden.
Meng in een kommetje wat mayonaise, mosterd, peterselie, tijm en geraspte (of Parmesaanse) kaas.
Snijd de tomaten doormidden en smeer het mengsel erop.
Gril vervolgens de tomaten totdat de kaas bruin is.

Mijn ervaring
Ik ben erachter gekomen dat het slim is om een schort te dragen. Ik heb namelijk wat wijn geknoeid op mijn broek, en dat gaat er lastig uit!
Verder vond ik het een makkelijk recept om te maken. Verder kan je er heel goed twee dagen van eten. (Ik vond het de volgende dag zelfs lekkerder.)
Vanaf nu ga ik alleen maar Zuid-Amerikaans koken!




welkom

Welkom op dit weblog!
Het idee om een weblog over over koken te starten is gekomen na het zien van de film Julie&Julia.
In deze film worden er twee verhaallijnen gevolgd. Een gaat over Julia Child, een Amerikaanse die de Franse kookkunsten voor iedereen bereikbaar wilde maken.
Het andere verhaal gaat over Julie Powell die alle 524 recepten van Julia in 365 dagen heeft gemaakt.

Mijn doel is om twee keer per week een Zuid-Amerikaans recept te maken en mijn bevindingen daarover op te schrijven.
Als iemand tips heeft, zijn die natuurlijk altijd welkom!