dinsdag 29 december 2009

Chileense pebre


Nu dan eindelijk een Chileens receptje. Pebre eet je met nachos of brood, en staat in bijna elk restaurant in Chili op tafel.

Benodigdheden:
4 grote tomaten
1 ui
1 gele peper
koriander
peper
zout
olie

Bereiding:
Snijd de tomaten, de peper en de ui zo klein mogelijk.
Knip koriander boven het tomatenmengsel.
Voeg peper, zout en een paar eetlepels olie toe.
Roer alles goed doorelkaar, en het is klaar.

Ervaring:
Dit gerechtje heb ik al heel erg vaak gemaakt. Het is heerlijk en erg makkelijk.
Pebre wordt ook veel gegeten met Choripan, ook Chileens, een heerlijke worst van de bbq op een broodje.


Guacamole

Guacamole is een van mijn lievelingsrecepten. Het is eenvoudig te maken en heel erg lekker met nachos.
Hoewel het oorspronkelijk Mexicaans is, wordt het hier in Chili ook erg veel gegeten.
Het is erg belangrijk dat je rijpe, zachte avocado's gebruikt. Dit maakt de bereiding makkelijker.

Benodigdheden:
4 rijpe avocado's, bijv. van het merk Hass
1 tomaat
1/2 rode peper
2 teentjes knoflook
1/2 citroen
koriander
zout

Bereiding:
Halveer de avocado's en lepel het vruchtvlees eruit. Prak het met een vork totdat het een smeuïge pasta is.
Snijd de tomaat in blokjes en voeg het toe aan de avocado's.
Snijd de peper en knoflook heel fijn en voeg ook dit toe.
Knip de koriander in kleine stukjes boven het mengsel.
Knijp de citroen uit boven de guacamole en meng alles goed doorelkaar.
Voeg naar smaak wat zout toe.

Ervaring:
Ik heb nooit opgezocht hoe je "officieel" guacamole moet maken, maar mijn eigen recept wordt altijd zeer gewaardeerd door vrienden.
Ik heb wel eens guacamole geproefd waar ook ui doorheen zat, maar persoonlijk vind ik dat niet zo lekker.
Helaas zijn de avocado's in Nederland zo duur. Hier heb je al een kilo Hass voor €1,30!!!
Toch hoop ik dat het ondanks de prijs, de guacamole toch gemaakt gaat worden.