Ik begin met dit gerecht omdat Julie en Julia hier ook mee begonnen.
In plaats van Franse wijn heb ik een Chileense carménère van Tarapacá gebruikt. Dit was een erg goed alternatief.
Benodigdheden voor 4 personen:
800 gram sukadelappen
200 gram ontbijtspek
6 kleine uien
1 wortel
2 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
250 gram champignons
3 eetlepels bloem
4 takjes peterselie
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
2 blokjes vleesbouillon
1 fles jonge rode wijn
Bereidingswijze:
Verwarm de over voor op 150 graden.
Droog het vlees met een theedoek (niet met keukenpapier, want dat blijft plakken).
Snijd de sukadelappen in stukken en bak ze in olie bruin.
Schep het vlees uit de pan en bak het ontbijtspek in het achtergebleven braadvet.
Snijd de uien in ringen en de wortel in plakjes. Bak dit samen met de geperste teentjes knoflook mee met het spek. Doe dit 10 minuten.
Verwarm ondertussen de wijn in een andere pan. (Schenk nooit koud vocht bij stoofvlees, het zal dan moeilijk garen en taai worden.)
Leg het vlees terug in de pan bij de groenten, strooi de bloem erover en verwarm alles al roerende gedurende 3 minuten.
Schenk de verwarmde wijn erbij en voeg de bouillon, tijm, peterselie, kruidnagels, laurier, bleekselderij en eventueel zout en peper toe.
Stoof het vlees 2,5 tot 3 uur in de oven.
20 minuten voordat je het wilt opdienen moet je de champignons 5 minuten op hoog vuur bakken.Voeg ze vervolgens bij het vlees en laat ze 15 minuten mee stoven.
Dit gerecht is erg lekker met gekookte aardappels en gegratineerde tomaten.
Om gegratineerde tomaten te maken verwarm je de oven voor op 175 graden.
Meng in een kommetje wat mayonaise, mosterd, peterselie, tijm en geraspte (of Parmesaanse) kaas.
Snijd de tomaten doormidden en smeer het mengsel erop.
Gril vervolgens de tomaten totdat de kaas bruin is.
Mijn ervaring
Ik ben erachter gekomen dat het slim is om een schort te dragen. Ik heb namelijk wat wijn geknoeid op mijn broek, en dat gaat er lastig uit!
Verder vond ik het een makkelijk recept om te maken. Verder kan je er heel goed twee dagen van eten. (Ik vond het de volgende dag zelfs lekkerder.)
Vanaf nu ga ik alleen maar Zuid-Amerikaans koken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten